Theater in Nederland

Nederland kent een gevarieerd landschap binnen de wereld van theater. Waar sommige landen vooral uitblinken in één specifiek theatraal thema, kent Nederland verschillende thema’s met bijbehorende voorstellingen. De verscheidenheid zit hem vooral in de abstracte theatervormen die hier te zien zijn. Door een progressieve en innovatieve handelswijze heeft het Nederlands theater zichzelf constant weten te vernieuwen, met nieuwe stromen en verrassende artiesten. Het niveau blijft ondanks de vele vernieuwingen hoogwaardig.

Wereldwijd naam en faam
Toneelgroep Amsterdam heeft wereldwijd naam en faam weten te vergaren. Onder de bevlogen leiding van Ivo van Hove, aangesteld in 2001, heeft de theatergroep een internationale ontwikkeling doorgemaakt. Waar Nederland bekend staat om zijn festivals, kleine en middelgrote theaters en eigen culturele invloed, is de Toneelgroep Amsterdam over landsgrenzen gegaan. Ivo van Hove heeft sensibiliteit en spectaculair dichter bij elkaar gebracht in toneelstukken die zowel klassiek kunnen zijn (Shakespeare, Ibsen, Molière), als ook hedendaags en modern.

Momenteel staat Nederland vooral bekend om kleine en middelgrote theaters waar verschillende groepen optreden. De Warme Winkel en Wunderbaum zijn de populaire plekken, waar theatergroepen zowel de fysieke als visuele zintuigen weten te prikkelen. Het unieke aan deze theaters is dat er vaak wordt opgetreden zonder een leidinggevende of directeur, waardoor de voorstellingen een grote mate van improvisatie hebben. Dit maakt Nederlands theater onvoorspelbaar en innovatief.

Binnen de theatervoorstellingen met improvisatie en innovatie heeft het publiek een centrale rol. In plaats van een toneelstuk op te voeren voor een luisterend en kijkend publiek, worden bezoekers geacht bij te dragen aan de stukken. Bij de theatervoorstellingen worden daarom vaak hedendaagse vraagstukken betrokken zoals feminisme of kritiek op verschillende media. Omdat improvisatie een grote rol speelt in het theater, worden geschreven teksten vaak maar één of enkele keren gebruikt.

Vergeleken met andere landen is Nederland een plek waar toneel en musicals een grote rol spelen. Bekende Nederlandse stukken als ‘Soldaat van Oranje’, ‘The Bodyguard’ en ‘Ciske de Rat’ trekken al jaren achtereen volle zalen. Waar deze musicals vooral in onderscheiden zijn de objecten waar gebruik van wordt gemaakt. Echte objecten, effectief gebruik van licht en geluid en veelzijdig gebruik van zang en emotie maken deze musicals tot top theater.

Theaters in Amsterdam
Amsterdam kent grote, maar ook veel middelgrote en kleinere theaters. De bekende theaters zijn de Stadsschouwburg, Carré en het Muziektheater. In deze grotere theaters worden nog veel hoogwaardige theatervoorstellingen opgevoerd. Daarnaast heb je nog comedytheaters zoals De Melkweg, Paradiso en De Balie. Hier zie je vaker cabaret of politieke voorstellingen, waarbij het publiek meer invloed heeft. Zowel bekende artiesten als aanstormende talenten krijgen op deze plekken de kans zichzelf te bewijzen.

Voor de kleinere theaters in Amsterdam moet je even zoeken, maar er zijn er meer dan genoeg te vinden. Denk maar eens aan Theater De Roode Bioscoop, Theater CREA, Theater Bellevue en Podium Mozaïek. Op deze plekken is de afstand tussen het publiek en de theatergroepen nog een stuk kleiner en is de drempel om op te treden een stuk lager. Voor onbekende groepen zijn de kleine theaters in de stad Amsterdam een unieke mogelijkheid om zichzelf op de kaart te zetten.