Theater in Amsterdam

Voor een bezoek aan het theater kun je in Amsterdam op meerdere plekken terecht, maar er bestaan drie grotere theaters. De Amsterdamse Stadsschouwburg stamt uit de 19e eeuw en is te vinden aan het Leidscheplein. Bij het Stadsschouwburg in de Toneelgroep Amsterdam actief en deze is verantwoordelijk voor de grotere Nederlandse theaterproducties. De Stadsschouwburg heeft drie zalen, waaronder de grootste; Grote Zaal. Ook kan het publiek terecht in een zaal bij de Melkweg, die onlangs is geopend.

Twee bekende Amsterdamse theaters zijn Carré en het Muziektheater. Carré is dé plek voor musicals en cabaret. Onder andere bekende Nederlanders als Youp van ’t Hek en Ali B. hebben hier al opgetreden. Carré is een ‘Royal Theatre en is het oudste theater van Amsterdam, zelfs nog ouder dan de Stadsschouwburg, hoewel soms andersom wordt aangenomen.

Het derde theater is het Muziektheater, zo staat het theater echter meer bekend in de volksmond. De officiële benaming is ‘Nationale Opera en Ballet’. Grote internationale gezelschappen komen hier hun voorstelling opvoeren. Afgaande op de naam kan je wel inschatten welk soort theatervoorstellingen dit zijn. Dit theater is de jongste van de drie, gebouwd in 1986.

Theatre Studies Amsterdam
Theatre Studies is een internationale opleiding voor theater en onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. Zelf zegt Theatre Studies Amsterdam ‘one of a kind’ te zijn. De studie richt zich op alle verschillende vormen van theater; tragedie, dans, opera en ook cabaret. Vooral de laatste vorm van theater is in Nederland al jarenlang bekend en populair. De Theatre Studies in Amsterdam is een internationale opleiding en werkt samen met verschillende partners uit binnen- en buitenland.

Als internationale opleiding probeert de UvA met Theatre Studies om studenten uit diverse windstreken te inspireren om hun acteerwerk optimaal te benutten. Om inspiratie te krijgen, moet je inspiratie opdoen. Dat is precies de methode die Theatre Studies ook hanteert. Tussen 1990 en 2010 zijn ruim driehonderd videofragmenten gemaakt van bekende choreografen uit binnen- en buitenland; Emio Greco, Gerardjan Rijnders, Johan Simons en Paul Koek.

Emio Greco, een Italiaans choreograaf, werkt in zijn theatervoorstellingen samen met Pieter C. Scholten, die hij ontmoette in 1995. Vooral op het vlak van dans heeft het duo grote successen behaald, onder meer met ‘Bianco’, ‘Rosso’ en ‘Conjunto di Nero’. De inspiratie voor dans binnen de Theatre Studies komt bij dit grote en relatief jonge duo weg.

Gerardjan Rijnders is een bekende Nederlandse toneelregisseur. Vooral in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw heeft hij zich toegelegd op verschillende grote toneelstukken. Vooral in 1987, toen hij artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam werd, heeft Gerardjan Rijnders een grote rol van betekenis gespeeld binnen het toneel in theaters. Na zijn aantreden veranderde de Toneelgroep Amsterdam in positieve zin. Met een klassiek en modern repertoire kwam de Toneelgroep Amsterdam tot vernieuwende producties. De grote kracht van Gerardjan Rijnders lag in het postmodern theater, waarbij afstand werd genomen van het traditionele theater en toneelstukken werden afgestemd op grote zalen. In de zogenaamde ‘montagevoorstellingen’ van Rijnders werden heterogene producten samengevoegd tot een samensmeltend geheel. Veel choreografische hoogtepunten bij grote evenementen zijn nog altijd hierop gebaseerd.

Een andere pilaar binnen het theater van dans is Johan Simons. ‘Zijn’ ZTHollandia werd in de jaren ’80 van de vorige eeuw landelijk bekend met theatervoorstellingen buiten de gebruikelijke omgeving, maar in dit geval in oude fabrieken en boerderijen. De grote sociaal economische en politieke rol die ZTHollandia heeft gespeeld is een ware inspiratie voor ieder creatieve student. Na de roerige jaren ’80 is Johan Simons actief bezig geweest met operavoorstellingen en ook hier is hij een bekende choreograaf die binnen de UvA vaak wordt aangehaald.

Paul Koek is componist en muzikant. Hij heeft al op meerdere plekken gewerkt en ook samengewerkt met de grootsten uit de theaterwereld. In ‘De val van de Goden’ en ‘Sentimenti’ werkte Paul Koek samen met Johan Simons en dit heeft ze beide de meeste erkenning opgeleverd. Nadien heeft hij zich verder ontwikkeld binnen de muziekwereld van het theater en heeft hij zich bezig gehouden met de opleiding van meer componisten en muzikanten in zowel Nederland als het buitenland. Hij staat onder meer bekend om iemand die perfect voorstellingen kan maken met het gebruik van moderne muziek en theater.

Education of theatre
Binnen de Theater Academie in Nederland is de education of theatre een belangrijk onderdeel. Hierbinnen worden geïnteresseerde studenten middels een breed programma eigen gemaakt met de talloze mogelijkheden die theater biedt. De Education of theatre doet dit met studenten uit verschillende culturen, zodat van elke cultuur elementen mee kunnen worden genomen.

Heb je ook een brede interesse in theater? Uit ons programma stromen mensen door naar alle functionele gebieden. Je bent na de opleiding in staat om zelf je theatershow te creëren, je creativiteit te vertalen in realistische voorstellingen en je dromen in de theaterwereld na te jagen. Je leert omgaan met verschillende culturen, acteurs van verschillende leeftijden en theaters op alle plekken ter wereld. Het programma werkt samen met verschillende Nederlandse theatergroepen, scholen en internationale instituten. Ook heeft het programma veel uitwisselingen met theaterscholen in Duitsland, Engeland, Turkije, Curaçao, Suriname en Amerika.

Meer disciplines
Je leert binnen de opleiding omgaan met verschillende benaderingen en disciplines. Zo zal je niet alleen als student van anderen leren, maar zelf ook theater lessen geven. Ook ga je je eerste producties maken voor het theater, leren nadenken over alle verschillende elementen van het theater en daardoor ontdekken wat je echt wilt bereiken in de theaterwereld.
Je moet sterk in je schoenen staan om dingen te bereiken in de theaterwereld. We zullen je daarom inspireren om verfrissende ideeën te ontwikkelen en je eigen producties uit te werken. Om in de professionele wereld van theater te kunnen functioneren op hoog niveau, is het daarnaast ook nodig om alle verschillende disciplines van theater in de vingers te hebben. Daarom ga je Drama, tragedie, dans, muziek en opera allen leren beheersen. Hoewel de Education of theatre een internationale groep studenten bijeen wil brengen, is de voertaal Nederlands.